top of page

uitspraak

Perhaps of all creations of man the proper spoken living word is the most astonishing. 
~ Lytton Strahly

“Als je naar iemand luistert, word je niet graag afgeleid door spreekfouten.  

Primair zou de luisteraar bezig moeten zijn met de inhoud en verder blij verrast worden door de directe en open contactstijl.

Je ontneemt jezelf veel communicatiekracht als je onduidelijke of incorrecte uitspraak of beklemtoning hebt.  

Het verengt de aandacht van je publiek !”

Ondervind je dat je vaak moeilijk verstaanbaar bent voor anderen?  Vertellen ze jou dat je mompelt, binnensmonds praat of verwarrende klemtonen legt op woorden?  Dat je sommige spraakklanken weglaat of vervormt?  Merk je zelf dat je over langere woorden struikelt, dat je ongewild lettergrepen inslikt, dat je woorden niet nauwkeurig tot aan het eind uitspreekt?

 

Vind je het lastig om te praten zonder storende dialectklanken?  Kan je misschien wel starten in Algemeen Nederlands, maar het niet consequent volhouden in een professionele context?  Zou je dit graag willen leren, zonder je vlotheid, je normale spreeksnelheid en je natuurlijke spontaniteit te verliezen?  Zonder het gevoel te hebben dat je jezelf niet meer bent?

Raak je makkelijk uit je spreekritme?  Ga je onwillekeurig ‘rennend’ praten, zonder pauzes, zodat het luisteren vermoeiend wordt en jijzelf al maar zenuwachtiger?  Of praat je, omgekeerd, te lijzig, te slepend-traag?
 

Goed nieuws!  

Al deze zaken zijn stapsgewijs aan te pakken.  

Je leert eerst de onvolkomenheden opmerken en herformuleren, daarna het aan te leren gedrag (net als bij autorijden) in afzonderlijke fragmenten uitvoeren, zodat je een nieuw patroon kan aanleren en het oude achterwege laten.  En tenslotte train je door, tot het pas aangeleerde uiteindelijk een nieuw automatisme wordt, ook naar dagelijkse situaties toe.

 

Wat is nodig?

Van jouw kant : een gezonde motivatie, wat oefendiscipline en geloof in jezelf.

Wat krijg je?

Al de rest voegen wij toe : onze aanstekelijke passie en een voor jou persoonlijk uitgestippeld programma.   Dat wordt dan zo efficiënt en swingend begeleid, dat je het hoogstwaarschijnlijk binnen de kortste keren zal bestempelen als resultaat-gevend, maar tegelijk ook verrassend leuk om te doen!

(Je kan natuurlijk ook altijd iemand meebrengen, dan heb je meteen een ‘oefenmaatje’) 

bottom of page